Είστε κακοδιάθετοι μετά τις γιορτές?
Αφότου περάσουν υπέροχες διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, κάποιοι συνάνθρωποί μας αισθάνονται «πεσμένοι» και βρίσκουν δύσκολο να λειτουργήσουν κανονικά στην καθημερινότητά τους.
Παρακάτω κάποιοι τρόποι για να ξεπεράσετε τη θλίψη που ακολουθεί τις χειμερινές εορταστικές διακοπές.
• Αναμένετε το «πέσιμο». Οι διακοπές του Χριστουγέννων μπορεί να είναι ταυτόχρονα χαρούμενες και στρεσσογόνες. Η εορταστική ατμόσφαιρα με τα δώρα και τις επισκέψεις, δραστηριότητες, αγορές μας «ανεβάζουν» ενώ την επιστροφή στον κανονικό ρυθμό μετά τις διακοπές μπορούμε να τη βιώσουμε ως «κατέβασμα» της διάθεσης. Αναμείνατε λοιπόν την πτώση της διάθεσης ως κάτι που «φυσιολογικά» ακολουθεί την έντονη δραστηριοποίηση των διακοπών.
• Επιλέξτε να δείτε τα οφέλη για την περίοδο μετά τις διακοπές. Η καλή πλευρά είναι ότι είχατε την ευκαιρία να ξεκουραστείτε, ανανεωθείτε, κοιμηθείτε περισσότερο και να κάνετε καινούρια πράγματα.
• Ίσως η διακοπή σας έδωσε τη δυνατότητα να δώσετε καινούρια προοπτική στη ζωή σας. Σε αυτήν την περίπτωση θεωρείστε το ενδεχόμενο να κάνετε αλλαγές, ακριβώς επειδή μη πράττοντας τούτο μπορεί να επιμηκύνει την κακοκεφιά σας μετά τις διακοπές.
• Γίνετε ευγενικοί με τον εαυτό σας σχετικά με τις αποφάσεις για το νέο χρόνο. Εάν έχετε θέσει τον πήχη ψηλά μην γίνεστε σκληροί με τον εαυτό σας. Αντί αυτού εκτιμήστε τα σχέδια σας με ρεαλισμό και εξασφαλίστε ότι είναι εφικτά. Απορρίψτε ανέφικτα πλάνα. Για παράδειγμα εάν βάλατε σκοπό να χάσετε πολλά κιλά μαζεμένα και γρήγορα είναι μάλλον κάτι μη ρεαλιστικό σε σχέση με τη στόχευση του να χάνετε ένα κιλό την εβδομάδα.
• Συνεχίστε να περνάτε χρόνο με ανθρώπους. Κάποιες φορές η «κακοδιαθεσιά» μετά τις εορτές σχετίζεται με το ότι κατά τα Χριστούγεννα είμαστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους οικείους και μετά την ανάπαυλα ξαναγυρίζουμε στη δουλειά πλέον με περισσότερους «ξένους» ανθρώπους γύρω μας. Γι’ αυτό συνεχίστε να είσαστε «συνδεδεμένοι» με φίλους και οικογένεια.
• Κάντε πράγματα που σας προσφέρουν τη χαρά της προσμονής. Ξαναζήστε το «εξιτάρισμα» των εορτών με το να κανονίζετε δραστηριότητες όπως δείπνο με φίλους, ξεκίνημα καινούριου χόμπυ, παρακολούθηση αθλητικού γεγονότος, θέαση ταινιών κ.ά.
• Κάνετε υγιείς επιλογές. Μετά από «ατασθαλίες» και παρεκκλίσεις που συνήθως χαρακτηρίζουν την εορταστική περιοδο επιστρέψτε σε πιο υγιείς συνήθειες τρώγοντας υγιεινό φαγητό, πίνοντας υγιεινά ποτά, και εξασφαλίζοντας επαρκή ενασχόληση με σωματική άσκηση. Ζεστές σούπες και σαλάτες θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα στο χειμώνα και να μην επιβαρυνθείτε θερμιδικά.
• Διώξτε την άσχημη διάθεσή σας τρώγοντας τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης σας, όπως τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη (μπανάνες, πουλερικά, αρακά, γαλακτοκομικά).
• Κάνετε αυτήν τη στιγμή κατάλληλη να λάβετε επαγγελματική βοήθεια και να απαλλαχτείτε από πράγματα που σας ενοχλούσαν. Η περίοδος διακοπών τείνει να φρενάρει την ενασχόληση με πιεστικά πράγματα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή καθώς επικεντρώνεστε στις προετοιμασίες, συναντήσεις, εορτές. Όταν η έντονη ενασχόληση κοπάσει επιστρέφετε στο να σκέπτεσθε γενικά ζητήματα για τη ζωή σας και τότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από ειδικούς σε διάφορους τομείς όπως οικονομικά, ανανέωση διακόσμησης κατοικίας σας καθώς και σε ζητήματα της προσωπικής σας ζωής.
• Δημιουργείστε τις συνθήκες να χαρείτε το καινούριο χρόνο που ξεκινάει. Προσπαθήστε να συντηρήσετε το θετικό πνεύμα και να σχεδιάσετε ενδιαφέροντα γεγονότα/εκδηλώσεις που θα σας κρατήσουν δημιουργικά απασχολημένους στη διάρκεια του καινούριου χρόνου. Θα διαπιστώσετε ότι με το να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο με το σχεδιασμό όμορφων πραγμάτων δε θα έχετε το χρόνο να βιώσετε την κακοδιαθεσιά που ακολουθεί τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.