Αγίας Σοφίας 24 Θεσσαλονίκη, T.K. 546 22

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τη συστηματική επαφή με επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό ή σύμβουλο που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

Ο επαγγελματίας βοηθά τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τα συναισθήματά τους, να αλλάξουν συμπεριφορές, να λύσουν προβλήματα και να μάθουν πώς να χειρίζονται συναισθήματα όπως λύπη, απώλεια, φόβος, stress, πένθος. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει κατ’ άτομο, σε ζευγάρια, σε οικογένειες ακόμα και σε ομάδες. Ακόμα μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικά προβλήματα της καθημερινής ζωής όπως και σε σωματικές ή ψυχικές ασθένειες.

Το Εθνικό Σύστημα για την Ψυχική Υγεία των ΗΠΑ προτείνει ψυχοθεραπεία σε άτομα όταν:

  • Αισθάνονται για μακρό χρονικό διάστημα και σε έντονο βαθμό αίσθημα θλίψης και αβοήθητου και δεν έχουν ελπίδα για τη ζωή τους.
  • Οι συναισθηματικές τους δυσκολίες καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία με επάρκεια στην καθημερινότητά τους με αποτέλεσμα τη διαρκή μείωση της απόδοσή τους.
  • Οι πράξεις τους είναι επικίνδυνες για τους εαυτούς τους και τους άλλους. Για παράδειγμα πίνουν υπερβολικά αλκοόλ και γίνονται επιθετικοί.
  • Έχουν έντονα προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Σχεδόν το 25% του ενήλικου πληθυσμού θα υποφέρει σε κάποια στιγμή της ζωής του από κάποια αγχώδη ή καταθλιπτική διαταραχή Η ψυχοθεραπεία μπορεί αποτελεσματικά να μειώσει την κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και σχετικά συμπτώματα όπως ο πόνος, η κούραση, η κεφαλαλγία .

Πάνω από 80% των ατόμων που πάσχουν από καταθλιπτικές ή και αγχώδεις διαταραχές βελτιώνονται όταν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, ψυχοθεραπεία ή και συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία. Επίσης έχει βρεθεί ότι η ψυχοθεραπεία βοηθά στην παράταση της επιβίωσης πασχόντων από καρδιοπάθειες, καρκίνο καθώς και ότι δρα ενισχυτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τύποι ψυχοθεραπειών

Η ψυχοθεραπεία δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο τύπο ή μια συγκεκριμένη τεχνική. Πολλοί θεραπευτές εκπαιδεύονται σε διάφορες τεχνικές. Ακόλουθα μπορούν να συνδυάσουν επιμέρους τεχνικές από διάφορους τύπους ψυχοθεραπείας, να τις ενσωματώσουν στο δικό τους προσωπικό στυλ και στις ανάγκες του ασθενή.

ΠΡΟΣΟΧΗ Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συνδυαστεί με την ψυχοθεραπεία. Για πολλούς ανθρώπους αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση στο πρόβλημα ψυχικής υγείας που τους απασχολεί. Έτσι, άτομα με μετρίου έως σοβαρού βαθμού κατάθλιψη τυπικά βελτιώνονται περισσότερο με συνδυασμό αντικαταθλιπτικών και κάποιας μορφής ψυχοθεραπείας.

Η συμπεριφορική θεραπεία χρησιμοποιεί την αμοιβή και την τιμωρία ώστε να αλλάξουν οι νόρμες της σκέψης και τα καλούπια των συμπεριφορών. Η συμπεριφορική θεραπεία χρησιμοποιεί τεχνικές χαλάρωσης, χειρισμού του stress, απευαισθητοποίηση από φοβίες. Οι συμπεριφορικοί θεραπευτές βοηθούν τους ασθενείς να μάθουν πώς να παίρνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ανταμοιβή από τις πράξεις τους και πώς να «ξεμάθουν» συμπεριφορές που συμβάλλουν στα ή απορρέουν από τα προβλήματά τους.

Η γνωστική θεραπεία ψάχνει να αναγνωρίσει και να διορθώσει καλούπια σκέψης που οδηγούν σε δυσφορικά συναισθήματα και άστοχες συμπεριφορές. Γνωσίες (σκέψεις) και προσδοκίες ερευνώνται ώστε να αναγνωριστεί πως συμβάλλουν στη δημιουργία των εμπειριών σε ένα άτομο. Εάν η σκέψη ή η πίστη είναι ιδιαίτερα άκαμπτη και προκαλεί προβλήματα, ο θεραπευτής βοηθά τον ασθενή να ανασκευάσει τη σκέψη του με μια λιγότερο ακραία και περισσότερο ελαστική.

Η γνωστική – συμπεριφορική θεραπεία (cognitive behavioral therapy, CBT) βοηθά το άτομο να αναγνωρίσει τα καλούπια αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών και να τα αντικαταστήσει με θετικά. Χρησιμοποιούμενη μόνη της ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Κύριος στόχος της είναι να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη με τον περιορισμό σκέψεων και συμπεριφορών που συμβάλλουν στη διαιώνιση προβληματικών συναισθημάτων.

Επίσης αποκαλείται ψυχοδυναμική ή ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Αυτού του είδους η θεραπεία βοηθά το άτομο στο να «κοιτάξει» εσωτερικά τον εαυτό του και να ανακαλύψει και να κατανοήσει συναισθηματικές συγκρούσεις που συμβάλλουν στα συναισθηματικά προβλήματά του. Ο θεραπευτής (αναλυτής) βοηθά το θεραπευόμενο να ξεσκεπάσει ασυνείδητα κίνητρα, άλυτες συγκρούσεις από την παιδική ηλικία και πρώιμα καλούπια συμπεριφορών ώστε να λυθούν οι συγκρούσεις και να έρθουν στην επιφάνεια τα βαθύτερα κίνητρα που επηρεάζουν σε ενεστώτα χρόνο πράξεις και συναισθήματα. Είναι μακρά διαδικασία διάρκειας ετών. Υπάρχουν διαφόρων τύπων ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις. Από αυτές όπου ο θεραπευτής είναι λιγότερο ενεργητικός και χρησιμοποιείται ως καθρέπτης όπου αντανακλώνται οι επενδύσεις του ατόμου στον περίγυρό του, μέχρι αυτές όπου ο αναλυτής είναι ενεργά εμπλεκόμενος με συχνό εστιασμό στο εδώ και τώρα χωρίς την αποκλειστική προσήλωση στην πολύ πρώιμη παιδική ηλικία.

Είναι μια ολιστική ψυχοθεραπεία που ενσωματώνει θεωρίες και τεχνικές από προϋπάρχουσες όμοιες όπως γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, ψυχαναλυτική θωρία των αντικειμενοτρόπων σχέσεων, θεωρία της προσκόλλησης, και της θεραπείας Gestalt. 4 βασικά θεωρητικά επινοήματα της θεραπείας Σχημάτων είναι τα πρώιμα Δυσλειτουργικά Σχήματα, οι μηχανισμοί απόκρισης – modes, τα στυλ αντιμετώπισης – coping styles και οι βασικές συναισθηματικές ανάγκες.

Στην οικογενειακή θεραπεία περιλαμβάνονται συζητήσεις και συνεδρίες με κάθε μέλος της οικογένειας προσανατολισμένες στην εύρεση λύσεων στα προβλήματα (problem – solving sessions). Κάποιες συνεδρίες γίνονται με όλη την ομάδα, το ζευγάρι, ή με κάθε έναν ξεχωριστά. Η οικογενειακή ή η θεραπεία ζεύγους είναι βοηθητική όταν η σωματική ή η ψυχική υγεία κάποιου μέλους επηρεάζει τα οικογενειακά δυναμικά. Στη θεραπεία οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των μελών μοιράζονται και η επικοινωνία ενδυναμώνεται. Εάν ένα μέλος της οικογένειας πάσχει από κατάθλιψη, οι ρόλοι που παίζονται από κάθε ένα μέλος της οικογένειας και τροφοδοτεί την κατάθλιψη εξετάζεται.

Στην ομαδική θεραπεία, μία μικρή ομάδα ανθρώπων συναντιέται τακτικά για να συζητήσουν προσωπικά ζητήματα και να βοηθήσει ο ένας τον άλλο στα προβλήματά τους με την καθοδήγηση εκπαιδευμένου θεραπευτή.

“Για την ψυχή που νοσεί φάρμακο είναι ο λόγος”

|Μένανδρος|

Κλείστε Ραντεβού