Αγίας Σοφίας 24 Θεσσαλονίκη, T.K. 546 22

Βρείτε το Θεραπευτή σας

Βρείτε το θεραπευτή σας

Το να βρείτε έναν αξιόπιστο επαγγελματία ψυχικής υγείας που ταιριάζει στην περίπτωση των δικών σας προβλημάτων δεν είναι ότι πιο απλό.

  • Μιλήστε με στενούς συγγενείς σας ή και φίλους αναζητώντας τις συστάσεις τους, ειδικά εάν είχαν μια καλή προηγούμενη εμπειρία από ψυχοθεραπεία.
  • Απευθυνθείτε στον οικογενειακό ιατρό σας συνήθως παθολόγο. (ή άλλο γνωστό σας επαγγελματία στο χώρο της υγείας). Πείτε του τι σας απασχολεί και ζητείστε του κάποια σύσταση.

ΠΡΟΣΟΧΗ κάποιες φορές ακόμα και οι οικογενειακοί ιατροί είναι προκατειλημμένοι στα θέματα ψυχικής υγείας και αποφεύγουν να συστήσουν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να επιχειρήσουν οι ίδιοι να ασχοληθούν με το να συνταγογραφήσουν κάποιο αγχολυτικό χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει σαφής διάγνωση της ψυχικής  παθολογίας.

  • Απευθυνθείτε στον τηλεφωνικό κατάλογο στις στήλες των επαγγελματιών ψυχικής υγείας ή καλέστε κάποια δομή Ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας –το κοντινότερο κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας ή κρατική ψυχιατρική κλινική για πιθανές παραπομπές.
  • Χρησιμοποιήστε το Internetκαι “google-άρετε” τους υποψήφιους θεραπευτες. Μέσω των ιστοσελίδων τους μπορείτε να μάθετε για την εμπειρία τους, τις τεχνικές τους όπως και επίσης την άποψη τρίτων για αυτούς.
  • Χρησιμοποιήστε skypeσε περίπτωση που φυσικά η τεχνολογία σας το επιτρέπει και δεν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές ειδικών στον τόπο διαβίωσής σας.
  • Επισκεφθείτε 2 – 3 από αυτούς που φαίνεται να καταλήγετε και ζητήστε να σας εξηγήσουν τη διαγνωστική προσέγγιση, τις τεχνικές και ένα αδρό χρονοδιάγραμμα της θεραπείας, πριν καταλήξετε στον έναν από αυτούς.

Τύποι επαγγελματιών ψυχικής υγείας

Ο Ψυχίατρος είναι ιατρός που έχει κάνει ειδίκευση στη διάγνωση και θεραπεία ψυχικών νοσημάτων. Όπως και οι υπόλοιποι ιατροί, οι ψυχίατροι μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα, στην περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο. Στις περισσότερες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής τους οι ψυχίατροι εκπαιδεύονται στις βασικές μορφές ψυχοθεραπείας.

ΠΡΟΣΟΧΗ η κοινή πεποίθηση ότι οι ψυχίατροι αντιμετωπίζουν τα ψυχικά νοσήματα αποκλειστικά με χορήγηση φαρμάκων είναι λανθασμένη.

Ο Παιδοψυχίατρος είναι ιατρός που έχει κάνει ειδίκευση στη διάγνωση και θεραπεία ψυχικών νοσημάτων της παιδικής ηλικίας.

Ο Ψυχολόγος είναι ο ειδικός που ασχολείται με τη μελέτη ψυχολογικών φαινομένων και μηχανισμών ψυχικής φύσης στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Ορισμένοι εξειδικεύονται με ανώτερες μεταπτυχιακού επιπέδου σπουδές στην κλινική ψυχολογία ώστε να είναι γνώστες της ψυχικής παθολογίας και να χορηγούν ψυχομετρικά tests. Όσοι έχουν εκπαιδευτεί ανάλογα μπορούν να παρέχουν μορφές ψυχοθεραπείας. Δεν μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα καθώς δεν είναι ιατροί.

“Για την ψυχή που νοσεί φάρμακο είναι ο λόγος”

|Μένανδρος|

Επικοινωνήστε με τον Ψυχίατρο – Ψυχοθεραπευτή Καρανίκα Ευάγγελο

Επικοινωνία