Οι πανδημίες μπορεί να είναι αγχωτικές…
Η πανδημία της νόσου του coronavirus 2019 (COVID-19) μπορεί να είναι αγχωτική για τους ανθρώπους. Ο φόβος και το άγχος για μια νέα ασθένεια και τι μπορεί να συμβεί μπορεί να είναι συντριπτική και να προκαλεί έντονα συναισθήματα σε ενήλικες και παιδιά. Οι ενέργειες για τη δημόσια υγεία, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και μοναχικοί και μπορούν να αυξήσουν το άγχος. Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες είναι απαραίτητες για τη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19. Από την άλλη, η αντιμετώπιση του άγχους με έναν υγιή τρόπο θα κάνει εσάς, τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν και την κοινότητά σας πιο δυνατοί.
Το άγχος κατά τη διάρκεια μιας εξάπλωσης μολυσματικής ασθένειας μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει τα εξής:
Φόβος και ανησυχία για τη δική σας υγεία και την υγεία των αγαπημένων σας προσώπων, την οικονομική κατάσταση ή τη δουλειά σας ή την απώλεια υπηρεσιών υποστήριξης στις οποίες βασίζεστε.
- Αλλαγές στον τρόπο ύπνου ή διατροφής.
- Δυσκολία στον ύπνο ή συγκέντρωση.
- Επιδείνωση χρόνιων προβλημάτων υγείας.
- Επιδείνωση των ψυχικών καταστάσεων.
- Αυξημένη χρήση καπνού και / ή αλκοόλ και άλλων ουσιών.
Όλοι αντιδρούν διαφορετικά σε πιεστικές καταστάσεις
Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεστε στο άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 μπορεί να εξαρτάται από το ιστορικό σας, την κοινωνική σας υποστήριξη από την οικογένεια ή τους φίλους σας, την οικονομική σας κατάσταση, την υγεία και το συναισθηματικό σας υπόβαθρο, την κοινότητα στην οποία ζείτε και πολλούς άλλους παράγοντες. Οι αλλαγές που μπορούν να συμβούν λόγω της πανδημίας COVID-19 και των τρόπων με τους οποίους προσπαθούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε.
Τα άτομα που μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στο άγχος τέτοιας κρίσης περιλαμβάνουν:
- Άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από το COVID-19 (για παράδειγμα, ηλικιωμένα άτομα και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις).
- Παιδιά και έφηβοι.
- Άτομα που φροντίζουν τα μέλη της οικογένειας ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
- Οι πρώτοι εργαζόμενοι-ανταποκριτές στην αντιμετώπιση, όπως οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης.
- Βασικοί εργαζόμενοι που εργάζονται στη βιομηχανία τροφίμων.
- Άτομα που έχουν υπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας.
- Άτομα που χρησιμοποιούν ουσίες ή έχουν διαταραχή χρήσης ουσιών.
- Άτομα που έχουν χάσει τις δουλειές τους, είχαν μειώσει τις ώρες εργασίας τους ή είχαν άλλες σημαντικές αλλαγές στην εργασία τους.
- Άτομα με αναπηρία ή αναπτυξιακή καθυστέρηση.
- Άτομα που είναι κοινωνικά απομονωμένοι από άλλους, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ζουν μόνα τους και άτομα σε αγροτικές ή παραμεθόριες περιοχές.
- Άτομα σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες.
- Άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες στην κύρια γλώσσα τους.
- Άτομα που βιώνουν έλλειψη στέγης.
- Άτομα που ζουν σε χώρους συγκέντρωσης (ομαδικά).
Υγιείς τρόποι αντιμετώπισης του στρες
- Μάθετε τι πρέπει κάνετε εάν είστε άρρωστοι και ανησυχείτε για το COVID-19. Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αυτό-θεραπεία για το COVID-19.
Μάθετε πού και πώς να λάβετε θεραπεία και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες και πόρους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών ή θεραπείας (αυτοπροσώπως ή μέσω τηλε-θεραπευτικών υπηρεσιών). - Φροντίστε να ενημερώνεστε από έγκυρες πηγές. Σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας να απευθύνεστε σε ιστοσελίδες όπου οι συγγραφείς των άρθρων δηλώνουν το όνομά τους, την ιδιότητά τους και την όποια διασύνδεσή τους με συστήματα υγείας πχ Υπουργείο Υγείας, Νοσοκομείο, Ιατρικός Σύλλογος, Τμήματα της Ιατρική Σχολής Πανεπιστημίου, Ιδιωτικό Ιατρείο.
- Φροντίστε τη συναισθηματική σας υγεία. Η φροντίδα της συναισθηματικής σας υγείας θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε καθαρά και να αντιδράσετε στις επείγουσες ανάγκες για προστασία του εαυτού σας και της οικογένειάς σας.
- Κάντε διαλείμματα από την παρακολούθηση, την ανάγνωση ή την ακρόαση ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα κοινωνικά μέσα. Η συνεχής έκθεση σε ακούσματα-αναγνώσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας μπορεί να είναι ενοχλητική.
- Φροντίστε το σώμα σας.
- Πάρτε βαθιές αναπνοές, ακολουθήστε πρακτικές χαλάρωσης όπως αυτές περιγράφονται σε αντίστοιχα video στο διαδίκτυο .
- Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα.
- Ασκηθείτε τακτικά.
- Λάβετε ικανοποιητικό ύπνο.
- Αποφύγετε την χρήση ναρκωτικών και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
- Εξασφαλίστε χρόνο για να χαλαρώσετε. Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που απολαμβάνετε.
- Συνδεθείτε με άλλους. Συζητήστε με άτομα που εμπιστεύεστε για τις ανησυχίες σας και για το πώς αισθάνεστε.
- Συνδεθείτε με τους οργανισμούς που βασίζονται στην κοινότητα ή την πίστη σας. Ενώ εφαρμόζονται μέτρα κοινωνικής απόστασης, σκεφτείτε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο, μέσω κοινωνικών μέσων ή μέσω τηλεφώνου ή ταχυδρομείου.
Μάθετε τα γεγονότα για να μειώσετε το άγχος
Η γνώση των γεγονότων σχετικά με το COVID-19 και η διακοπή της διάδοσης φημών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες και του στίγματος. Η κατανόηση του κινδύνου για τον εαυτό σας και τα άτομα που σας ενδιαφέρουν μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με άλλους και να προστατέψει από ξεσπάσματα-επεισόδια άγχους.
Φροντίστε την ψυχική σας υγεία
Η ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής υγείας και ευεξίας. Επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε το άγχος, τη σχέση μας με τους άλλους και τις επιλογές μας κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης.
Άτομα με προϋπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας ή διαταραχές χρήσης ουσιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι συνθήκες ψυχικής υγείας (όπως κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια) επηρεάζουν τη σκέψη, το συναίσθημα, τη διάθεση ή τη συμπεριφορά ενός ατόμου με τρόπο που επηρεάζει την ικανότητά του να σχετίζεται με άλλους και να λειτουργεί κάθε μέρα. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι περιστασιακές (βραχυπρόθεσμες) ή μακροχρόνιες (χρόνιες). Εάν πιστεύετε ότι έχετε νέα ή χειρότερα συμπτώματα από την ψυχική σας σφαίρα, καλέστε τον οικογενειακό γιατρό σας ή τον παθολόγο σας. Εάν αποκλειστεί το οργανικό υπόβαθρο ή εάν τα συμπτώματά σας δεν ανακουφιστούν με την αρχική παρέμβαση του οικογενειακού σας ιατρού μην διστάσετε να ζητήσετε από το γιατρό σας τη σύσταση ενός ειδικού ψυχικής υγείας.
Τα άτομα με προϋπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας πρέπει να αναθερμάνουν τη σχέση τους με το θεράποντα και να συνεχίσουν τη θεραπεία τους ώστε να αναγνωρίζουν νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα.
Είναι σημαντικό να γίνει άμεση διάγνωση και έναρξη θεραπείας ώστε να μην χρονίσουν οι ψυχικές εκδηλώσεις καθώς κάτι τέτοιο τις καθιστά δυσίατες.